Dolar 39,8207
Euro 46,8843
Altın 4.221,21
BİST 9.948,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 32°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
32°C
Parçalı Bulutlu
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 30°C
Cum 31°C

Hayırseverliği ile bilenen Kadir Has, yaptığı eserlerle iz bırakıyor

İstanbul’da 22 Mart 2007’de kalp krizi sonucu 86 yaşında hayatını kaybeden Kadir Has, başta Kayseri ve İstanbul olmak üzere ülkenin dört bir …

Hayırseverliği ile bilenen Kadir Has, yaptığı eserlerle iz bırakıyor
REKLAM ALANI
27 Mart 2022 00:33

İstanbul’da 22 Mart 2007’de kalp krizi sonucu 86 yaşında hayatını kaybeden Kadir Has, başta Kayseri ve İstanbul olmak üzere ülkenin dört bir yanında birçok önemli eser bıraktı.

Türkiye’nin yetiştirdiği önemli hayırsever iş insanlarından Kadir Has’ın ismi, memleketi Kayseri’de yaşatılıyor.

ARA REKLAM ALANI

Kayseri’de dünyaya gelen, Adana ve İstanbul’da devam eden iş hayatındaki başarılarının ardından ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermenin, en büyük onur ve vefa borcu olduğuna inanan Kadir Has, “vatan borcunu” ödemek için 1980’li yıllarda sistemli şekilde özellikle eğitim alanında hayır işlerine ağırlık verdi.

Kadir Has, babası Nuri Has’ın “Bir okul yaptırmak, bin kişiyi hapishaneye düşmekten kurtarır.” sözünü daima rehber edindi.

“DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI” VERİLDİ

Kadir Has’a 1997 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Türkiye’ye yaptığı hizmetler dolayısıyla “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” verildi.

Kadir Has’ın, memleketi Kayseri’deki “Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi”nin önündeki heykelinin kaidesinde, “Ben buraya yaptığım bağışlarla övünmeye değil, doğduğum topraklarla ödeşmeye geldim” sözü yazılı.

Ünlü iş insanı, yaptığı bağışlarla, aralarında Kadir Has Stadyumu, Erciyes Üniversitesi Kadir-Rezan Has Merkez Kütüphanesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Dünya Ticaret Merkezi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kongre Merkezi, Kadir Has Anadolu Lisesi ve Kadir Has Ortaokulu’nun da bulunduğu birçok eseri memleketine kazandırdı.

“ÜLKE GENELİNDE KADİR HAS İMZASINI VE İSMİNİ DUYARIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AA muhabirine, kentlerin değişik özellikleriyle anıldıklarını, Kayseri denince akla ilk olarak hayırseverliğin geldiğini söyledi.

Binlerce hayırseveri olan kentin sembol isimlerinden Kadir Has’ın doğduğu topraklarla irtibatını hiç kesmediğini, daima vefa borcunu ödeme duygusuyla hareket ettiğini vurgulayan Büyükkılıç, “Kadir Has’ı tanıma fırsatı buldum. Kadir Has büyüğümüzün üniversitesinde birlikte bulunduk. Hakikaten hayırsever ve onurlu bir insan. Kamuyla hiç işi olmamış, kamuyu istismar edecek hiçbir yola tevessül etmemiş ama hep kamuya adeta destek olmuş. Nerede bir okul, kütüphane, üniversite, sosyal tesis varsa sadece Kayseri’de değil, ülke genelinde Kadir Has imzasını ve ismini duyarız.” diye konuştu.

Ülkenin her köşesine hizmet götüren Kadir Has’tan “gururumuz” diye bahseden Büyükkılıç, kendisini gönlü tok ve sözünün eri biri olarak tanıdığını anlattı.

“HAYIRSEVERLİĞİ İLE MEŞHUR OLDUĞUNU HERKES BİLİR”

Herkesin zengin olabileceğini ancak hayırsever olamayacağını dile getiren Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayırsever olmak için zengin olmak da gerekmiyor. Bir hayra vesile olmak da bir hayırseverliktir. O açıdan bir tebessümü eksik etmeden insanların sosyal, kültürel, ekonomik hayatına, sağlık alanındaki yaşamına renk katacak, zenginlik katacak, bizim inancımızda, kültürümüzde sadaka-i cariye dediğimiz çalışmalar ile yine inancımızdaki amel defterinin kapanmamasını sağlayan yatırımlarda bulunmak da hayırseverliktir. İşte bu saydığımız güzellikleri taşıyan bir anlayış içerisinde Kayserimizin hayırseverliği ile meşhur olduğunu herkes bilir. Nerede bir dini tesis, eğitim, sağlık tesisi varsa kısacası kamuya ya da yerel yönetimlere ait sosyal tesisleri şöyle bir gözden geçirdiğinizde mutlaka bir isim görürsünüz. O isimler, ‘armağan olsun’ diye verilmiş değil, hayırseverlerimizin yaptığı katkılar sonrası hak ettikleri isimler. Bu açıdan Erciyes Üniversitesinin binalarının herhalde yüzde 90’a yakınında hayırsever imzası vardır. Benzeri durum diğer üniversitelerimiz için de geçerlidir.”

“BU KÜLTÜRÜ DAHA DA GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Belediye olarak hayırseverlere destek olduklarını vurgulayan Büyükkılıç, “Bu özelliğimizden dolayı belediyelerimizin adı da ‘hayırsever belediyeler’ olarak anılıyor. Hayırseverlerle iş birliğinden kaynaklı bizler de gerek Cumhurbaşkanı’mızın elinden gerek değişik kurum ve kuruluşlardan ödüller alıyoruz. 16 ilçe belediye başkanı ile el ele gönül gönüle dayanışma içerisinde aynı şekilde bu süreci geleceğe taşımaya, bu kültürü daha da güçlendirmeye özen gösteriyoruz.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.